Two Days, One Night – Deux jours, une nuit (2014)

Aflat în cursa pentru premiul Palme d’Or în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, ediţia 2014, Two Days, One Night – Deux jours, une nuit -, scris şi regizat de fraţii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, spune o poveste aparent simplă, însă foarte realistă şi cu implicaţii emoţionale intense. Mie mi-a provocat multă silă faţă de materialismul de care dau dovadă oamenii, de micimea caracterului lor. Pentru un pumn de bani ar fi în stare să calce în picioare pe oricine, inclusiv un coleg de-al lor ce se află într-o situaţie extrem de dificilă din toate punctele de vedere. În loc să-şi ajute colegul, ei mai mult îl îngroapă.Two Days, One Night film posterSandra (interpretată impresionant de Marion Cotillard) suferă o cădere nervoasă şi este nevoită să-şi ia o perioadă de repaus de la serviciu. După ce îşi revine şi vrea să se întoarcă la muncă, ea este uluită să descopere că s-a votat concedierea ei, însă această votare a fost făcută sub anumite minciuni şi ameninţări voalate, astfel că votul se reia. Susţinută de o colegă şi de soţul ei, Sandra încearcă pe parcursul unui weekend să-şi viziteze cei 16 colegi de serviciu şi să-i convingă să renunţe la o primă de 1000 de euro pe care ar primi-o dacă ea este dată afară şi să voteze pentru păstrarea ei în companie.

 

Asta este ideea principală, însă profunziumea filmului provine din dialogurile pe care le poartă Sandra cu fiecare în parte şi din trăirile ei. Emoţiile care o încearcă după fiecare conversaţie pe care o poartă, indiferent că este cu efect pozitiv sau negativ. Modul în care trăieşte aceste două zile şi o noapte, gândurile care-i trec prin minte şi clipele de cumpănă pe care le traversează sunt atât de realiste încât te fac să te gândeşti că poţi şi tu să fii în acea situaţie. Marion Cotillard are o interpretare de zile mari şi transmite o emoţie atât de intensă încât nu am putut rămâne indiferent şi i-am urât pe cei care îi făceau rău. Eu zic că este un film bun. Mi-a plăcut mult reacţia ei din final.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Raspunsuri to “Two Days, One Night – Deux jours, une nuit (2014)”

  1. i333 says:

    filmul reflecta perfect lumea in care traim,si la noi e la fel,oamenii sunt la fel peste tot,in esenta,ambalajul difera

  2. i333 says:

    as dori sa promovez un site,adoptiicaini.ro,si mai ales aceasta pagina,http://www.adoptiicaini.ro/fetitza-frumoasametistalie-spre-medie/ ,daca nu e in regula inteleg ca ati sters link-ul,multumesc oricum

  3. i333 says:

    e un caz aparte,nu e pentru adoptie,imi cer scuze pentru indrazneala

Ofera un raspuns