Rescue Dawn – Evadare in Zori 2006

Rescue Dawn film posterChiar dacă are în centrul atenţiei un aviator din armata americană participant la Războiul din Vietnam, Rescue Dawn 2006 (Evadare în Zori) nu este atât de spectaculos din punct de vedere al efectelor speciale şi al pocnitorilor precum alte filme de gen – exemplu Rambo -, ci prezintă o altă latură a acestui război, cea a soldaţilor care au fost luaţi prizonieri de către vietnamezi. La fel ca multe alte filme care au la bază un război, şi Rescue Dawn începe cu o operaţiune secretă care decurge total anapoda şi unul dintre piloţi (soldaţi) ajunge într-o situaţie limită. Filmul este inspirat dintr-o întâmplare reală în care Dieter Dengler, un pilot american de origine germană, a fost doborât şi capturat de sătenii simpatizanţi ai mişcării comuniste Pathet Lao. Sigur, sunt şi inadvertenţe pe care le-au acuzat supravieţuitorii acestui incident, dar n-o să ne cramponăm acum de acest detaliu.

 

Un element ce poate fi considerat frustrant, dar care mie mi-a plăcut, este acela de-a nu se traduce ce vorbesc vietnamezii, oferindu-ţi şi ţie ca privitor acelaşi sentiment de derută precum al prizonierilor. După ce a fost doborât şi capturat de vietnamezi, Dieter este dus într-un lagăr din mijlocul junglei acolo unde îndură mai multe serii de tortură şi se întâlneşte cu alţi câţiva soldaţi americani ce se află acolo de foarte mult timp. De aici încolo începe o luptă pentru libertate şi supravieţuire, deoarece Dieter pune la cale un plan de evadare în ale cărui şanse de reuşită nici colegii de suferinţă nu prea cred dintr-un motiv simplu: jungla!

 

În linii mari, din punctul meu de vedere, e un film vizionabil, dar nu pot spune că excelează. Sunt destule elemente familiare mie, pe care le-am mai văzut de multe ori fie la Bear Grills fie la o altă emisiune ce rula (posibil să ruleze în continuare) pe Discovery şi se numea „I shouldn’t be alive”. Christian Bale a fost singurul element care m-a convins să urmăresc acest film şi nu am fost dezamăgit de el, însă mă aşteptam ca desfăşurarea filmului să fie un pic altfel. Nu ştiu să explic exact cum, dar altfel.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Ofera un raspuns