Houdini 2014 – Miniserie TV

Houdini 2014 film posterChiar dacă este produsă de Canalul History, se pare că acurateţea istorică a miniseriei Houdini 2014 este aproape nulă, sau cel puţin aşa susţin cei care critică vehement această producţie. Eu nu am cercetat pentru că nu mă interesa să văd un documentar despre Houdini ci o miniserie a cărei vizionare să-mi facă plăcere, dar îi cred pe cuvânt. Chiar şi alegerea lui Adrien Brody pentru rolul lui Houdini a fost criticată deoarece celebrul magician era mic şi îndesat, iar Brody e înalt şi subţire. Am început cu „defectele” pentru a vă avertiza că dacă doriţi acurateţe istorică în această miniserie, atunci vizionarea ei nu este o alegere tocmai potrivită.

 

Cu toate acestea, mie mi-a plăcut foarte mult. Ca oricărui copil şi mie mi-a plăcut mult magia şi mă uitam la diverse emisiuni cu magicieni, în special una cu un magician mascat care dezvăluia secretele magicienilor şi ne arăta modul în care îşi făceau aceştia numerele de „magie”. Ei bine, cam aşa ceva se întâmplă şi cu Houdini 2014, numai că aici există şi o poveste a personajului, nu doar trucuri. O poveste fictivă într-o mare măsură, dar captivantă.

 

Provenind dintr-o familie săracă de origine maghiară, Erik Weisz a fost atras de mic în lumea magiei, realizând mici trucuri de stradă pentru câţiva bănuţi. Un magician, însă, la fel ca orice alt artist, nu poate sta pe loc şi trebuie să evolueze, să vină mereu cu ceva nou pentru a menţine sau creşte interesul oamenilor. El îşi ia lumea în cap şi la maturitate devine Harry Houdini, acel maestru al evadărilor pe care-l ştim cu toţii. Dar evoluţia lui nu trebuie să se oprească niciodată, iar evadările sale devin din ce în ce mai periculoase, ceea ce cauzează tensiune între el şi soţia lui, Bess (interpretată excelent de Kristen Connolly, o drăgălăşenie de fată pe care o ştiam din House of Cards).

Kristen Connolly

Ce mi-a plăcut este că s-a încercat să se intre puţin şi în mintea lui Houdini, să se explice anumite trăiri şi motive care îl conduceau spre acele cascadorii tot mai riscante. Ar mai fi ceva foarte interesant, dar vă avertizez că e vorba despre nişte spoilere, aşa că dacă vreţi să descoperiţi totul pas cu pas, mai bine nu citiţi. Totuşi, în încheiere pentru cei care nu doresc să „primească” spoilerele, vă spun că merită văzută această miniserie. Mi s-a părut interesantă ideea ca Houdini să-şi fi folosit talentul de magician pentru a-şi masca activitatea de spion înaintea Primului Război Mondial, atunci când făcea turnee în diferite ţări şi anumite locuri cheie din Europa, în special, pentru a afla ce pun la cale conducătorii ţărilor respective. Din câte am citit, povestea asta se pare că e fictivă, nu a existat în realitate, dar mi-a plăcut ideea.

 

De asemenea, mi-a plăcut parcă şi mai mult partea a doua în care intervine şi goana lui Houdini de-a demasca spiritiştii şarlatani. I-am simţit şi eu vulnerabilitatea atunci când o astfel de şarlatană îi spune că „după ce mori, te vom face să spui tot ce vrem noi”. Practic, după ce mori nu mai poţi controla nimic, nu mai poţi dezminţi nimic, chiar şi această miniserie… poate că el n-ar fi vrut să fie prezentată aşa, dar n-a putut face nimic. Nasol!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Ofera un raspuns