Exodus: Gods and Kings – Exod: Zei si Regi (2014)

Iniţial mi-am dorit să văd Exodus: Gods and Kings – Exod: Zei şi Regi (2014) la cinematograf, dar din motive independente de mine nu am mai reuşit să fac asta şi am amânat vizionarea până acum. Ce bine a fost, totuşi, că nu am mers la cinematograf să-l văd! Din păcate filmul s-a dovedit a fi o totală pierdere de timp – şi cât timp, două ore şi jumătate! Am rezistat până la final doar ca să văd cât de departe pot merge cu stupiditatea şi din păcate au mers mai departe decât m-aş fi aşteptat, chiar şi finalul fiind unul de toată jena.Exodus Gods and Kings poster filmE adevărat că dacă te inspiri din poveşti d-astea biblice nu prea ai mult spaţiu de manevră, dar mi s-a părut absolut uluitor cum Dumnezeul creştinilor este prezentat ca un maniac. După 400 de ani în care evreii au fost sclavii egiptenilor, dintr-odată Dumnezeu nu a mai putut suporta şi a zis: „«Faraoane», dacă nu eliberezi evreii din sclavie o să omor nişte animale ca să suferi şi să vezi cât de şmecher sunt eu şi ce putere am.” Faraonul a zis: „Neh, nu «vrea» muşchii mei să-i eliberez!” „A, da?”, a zis Dumnezeu, „Atunci lasă că am să mai omor nişte zeci de copii egipteni fără nici cea mai mică vină, inclusiv pe fi-tu.” Şi omoară copiii. Pe bune? Da, pe bune!

Film-Exodus-CastingPresupunând că toate astea au fost reale, presupunând, cum să venerezi un Dumnezeu care omoară copii nevinovaţi doar pentru că părinţii lor sunt nişte porci? Cum să vii să-mi spui că religia este plină de iubire şi pace când Dumnezeul la care te închini este un maniac ucigaş de copii? Altă soluţie nu exista să eliberezi nişte sute de mii de evrei de sub sclavie decât omorând copii nevinovaţi? Bine, asta nu pot să imput scenariştilor sau regizorului, că nu e vina lor, au lucrat pe ce au avut, dar aşa ca idee…

 

Lăsând asta la o parte, filmul a fost plictisitor, cu neaşteptat de multe momente moarte în care nu se întâmplă mai nimic şi dialoguri banale puse la trecerea timpului. Mă aşteptam să fie ceva mai spectaculos, mai inspiraţional, mai mult eroism şi sacrificiu, dar până la urmă n-a fost decât o banalitate. De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, mai este şi lung cât o zi de post. Din punctul meu de vedere, acest film se înscrie la categoria cel mai slab film al anului acesta (chiar dacă face parte din anul trecut, eu acum l-am văzut).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Ofera un raspuns