Band of Brothers / Camarazi de razboi 2001 – Miniserie

Band of Brothers film posterLa „insistenţele insistente” ale unei prietene, am văzut şi eu miniseria produsă de HBO şi inspirată din fapte reale, „Band of Brothers” (Camarazi de Război). De fapt, nu este doar inspirată din fapte reale, ci e mult mai mult decât atât, deoarece la începutul fiecărui episod ni se arată adevăraţii eroi ai celui de-al Doilea Război Mondial (NU actorii!!!) care prefaţează evenimentele pe care urmează să le vedem – ceea ce pentru mine este impresionant. Să-i văd pe oamenii aceia care au luptat ani de zile în linia 1 pe front, cei care făceau parte din divizia de paraşutişti, poate cei mai expuşi soldaţi dintre toţi, este fabulos!

 

Când ne raportăm la cel de-al Doilea Război Mondial, mulţi dintre noi îl privim ca pe ceva abstract, care s-a petrecut undeva în istoria îndepărtată, dar dacă ne gândim puţin mai bine realizăm că toate astea s-au petrecut pe vremea bunicilor noştri, ceea ce înseamnă doar vreo 2 generaţii. Îmi place mult subiectul acesta şi atunci când văd vorbind oameni care au trăit acele vremuri sau chiar au participat la acel război sunt de-a dreptul fascinat. Practic, sunt nişte bucăţi vii din istoria noastră. O istorie în care s-au petrecut nişte lucruri absolut cutremurătoare şi greu de înţeles.

Camarazi de Razboi poster film

Totuşi, pe lângă această fascinaţie şi respect faţă de acei oameni, mă uimeşte nebunia lor, modul fanatic cu care urmau ordine indiferent cât de absurde şi periculoase erau, mă uimeşte patriotismul acela extrem care-i făcea să îşi pună viaţa la bătaie VOLUNTAR pentru un ideal. Practic, dacă ar veni acum Ponta sau Băsescu să-mi spună să mă duc la război împotriva ruşilor pentru că e inadmisibil ce fac ei în Ucraina, i-aş refuza elegant cu o flegmă în ochi şi le-aş spune să se ducă ei cu neamul lor. Atunci, însă, altele erau vremurile şi probabil că această opţiune nu era disponibilă, dar totuşi, dacă ar fi fost mai mulţi oameni care să gândească aşa, în toate ţările, poate că s-ar fi putut crea. Faptul că există cineva cu un grad mai mare sau o funcţie mai importantă nu înseamnă că este mai deştept şi trebuie ascultat orbeşte orice ordin dă.

 

În altă ordine de idei, m-a surprins apariţia unor actori pe care-i „cunoşteam” din alte filme, precum David Schwimmer din „Friends”, Michael Fassbender, Tom Hardy sau James McAvoy. Când am văzut în primul episod că joacă băiatul ăsta din „Friends”, tot entuziasmul meu cu privire la miniserie coborâse la un nivel alarmant, dar spre uşurarea mea, individul a fost scos rapid din ecuaţie şi s-a trecut la lucrurile cu adevărat serioase. Primul episod nu e cine ştie ce şi poate veţi fi tentaţi să abandonaţi seria, dar vă îndemn cu insistenţă să mergeţi mai departe pentru că din episodul doi devine interesant şi pasionant. De acolo începe acţiunea intensă şi dramatismul.

No man behind band of brothers

De asemenea, ca în mai toate filmele/serialele cu şi despre război, oricare ar fi el, este prezent acel spirit de camaraderie, acel principiu cu „nu lăsa niciun om în urmă”, iar acest principiu eu cred că nu se bazează doar pe prietenie sau omenie ci pe ceva mai pragmatic: când cineva este rănit, e important să nu-l laşi acolo deoarece speri ca în momentul foarte probabil în care te vei regăsi şi tu în acea situaţie să existe cineva care se întoarce după tine pentru a te salva. E important să ştii că te poţi baza pe cel de lângă tine indiferent ce. Altfel, dacă n-ai încredere în oamenii alături de care lupţi, războiul este ca şi pierdut.

 

P.S. Dacă doriţi să aveţi această miniserie în format Blu Ray, o puteţi cumpăra de aici -> Band of Brothers Blu Ray.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Ofera un raspuns