American Psycho 2000

American Psycho film posterM-am uitat la American Psycho 2000 cu gândul că o să asist la ceva de genul lui Mr. Brooks şi am primit în schimb o chestie foarte stranie cu un final care m-a lăsat oarecum în aer şi m-a făcut să mă gândesc o vreme pentru a pricepe ce s-a întâmplat de fapt. Se pare că filmul se doreşte a fi o satiră la adresa superficialităţii societăţii americane din anii ’80 ce era mult mai preocupată de aparenţe decât de „omul din interior”. Contează mai mult hainele şi aspectul fizic decât omul care poartă acele haine şi care se ascunde în interiorul acelui corp. Nu că azi n-ar fi valabile aceste lucruri…

 

Am văzut unii oameni care catalogau acest film ca fiind unul brutal sau chiar sadic, însă mie nu mi s-a părut deloc aşa. Sunt doar două scene de crime brutale, dar nici alea foarte explicite, iar restul sunt crime banale, cum vezi şi în filmele de comedie. Chiar nu am înţeles de ce a fost introdus în categoria horror, pentru că nu este aşa şi e păcat că asta poate face lumea să renunţe la vizionarea sa crezând că o să asiste la cine ştie ce brutalităţi sau scene macabre. E un simplu film care explorează psihicul lui Patrick Bateman, personaj interpretat magistral de Christian Bale!

 

În definitiv, ăsta este şi punctul forte al filmului: interpretarea lui Bale. Evident că nu mă aşteptam la altceva din partea lui, dar ţinând cont că atunci avea doar 26 de ani zic eu că merită remarcată această prestaţie şi modul deosebit în care a intrat în pielea personajului. Fiind cu 14 ani mai tânăr, era cât pe ce să nu observ prezenţa lui Jared Leto în rolul lui Paul Allen, unul dintre personajele importante în ecuaţia filmului.

 

Povestea se desfăşoară în jurul lui Patrick Bateman, un tânar bogat ce lucrează pe Wall Street la compania tatălui său şi care are un secret macabru. El este un metrosexual cum rar am văzut până acum, fiind foarte atent şi tipicar în legătură cu aspectul său fizic, şi îi place foarte mult să-şi etaleze bogăţia. Dar adevărata problemă în legătură cu el este că, practic, nu are suflet, nu are emoţii şi cea mai mare pasiune a lui este să ucidă oameni. La întâmplare sau nu, cu motive întemeiate sau nu. Asta fiind, poate, şi marele defect al filmului, absurditatea crimelor.

 

Nu mi-a plăcut atât de mult precum Mr. Brooks, dar a fost destul de interesant. E un film dur, dar în niciun caz brutal sau sadic. În plus, coloana sonoră este excelentă şi recomand vizionarea lui cu volumul ceva mai mare.

 

P.S. Dacă nu vă plac spoilerele, nu urmăriți trailerul.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Ofera un raspuns